Aktif İçerikler ve Genel Bilgiler
22-08-2023
23:08
Arbutin;
Hidroquinone glikozit olup alfa ve beta formunda 2 türü vardır. Ayrıca kimyasal olarak modifiye edilerek deoksiarbutin elde edilebilmektedir. Çilek, ayı üzümü ve hucklebery bitkisinden elde edilmektedir. Cilt beyazlatıcı, akne, cilt kızarıklıların da kozmetikte kullanılmaktadır. Beyazlatma etkisini melanin pigmenti sentezi azaltarak göstermektedir. Hidroquinin kadar etkili olup ondan daha az toksik etki göstermektedir. Alfa arbutin yüz kremlerinde % 2, vücut kremlerinde %0,5 oranında kullanılması tavsiye edilmektedir. Deoksi arbütin %3 konsantirasyon da diğerlerine göre daha etkili ve daha az toksik olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmişitr. Fakat hidroquinin serbetleşmesi nedeni ile güvenliği konusunda şüpheler vardır.
Azelaic sid;
Mayadan elde edilen doğal düz zincirli doymuş dikarboksilik sittir. Melanin oluşumunu sağlayan tyrozinaz enzimini düşük oranda durdurmaktadır. Fakat melanositlerin büyümesini durdurduğu gibi normal olmayan melanositlere karşı toksik etkisi vardır. Bu nedenle cilt beyazlaştırma, akne tedavisi, cilt lekeleri, rosacea ve ciltte hiper pigmentasyonda kullanılmaktadır. Fakat yavaş etkili olan bir maddedir.
Pantenol
Vitamin b-5 in alkol analoğudur. Suda çözünebilme özelliğindedir. İyi bir nemlendiricidir. Genel kozmetik ürünlerde cilt kremlerinde, losyonlarda, dudak boyalarında, saç ürünlerinde kullanılmaktadır. Pantenol oksijen ve işiğa karşı dayanıklı olmakla birlikte asit, baz ve sıcaklıktan etkilemektedir. Pantenol ciltte topantotenik asite dönüşerek hücre metabolizması için önemli işlev görmektedir.
AHA ve BHA
AHA(alfa hidroksi asit) ve BHA(beta hidroksi asit) bitkilerden elde edilen organik asidlerdir. İnsan ölü deri hücrelerinin ve biriken kirlerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasına yardımcı olurlar. Terim, Latince exfoliare kelimesinden gelir. Bu, asitler cilt yenilenmesini uyarması ve derinlemesine temizlenmesini sağladığı için kozmetikte kullanılmaktadır.
AHA(alfa hidroksi asitler); büyük molekül yapısına sahip, suda çözünebilen asitleridr. Cildin yüzeyindeki birikmiş maddelerin temizlenmesinde yardımcı olur.
· Glycolic acid: Şeker kamışından eldeedilen küçük moleküllü güçlü bir asittir. iritasyon etkisi yüksektir.
· Lactic acid: 2. Genel kullanılan alfa hidroksi asittir. glikolik asitten daha düşük sevide bir asit olup oona alternatif olarak kullanılır. Duyarlı ciltler için uygundur.
· Mandelic acid: Tatlı bademden elde edilmekte olup orta şiddette bir asittir. Diğer asitlerle birlikte kullanılır. Sinir sistemi için toksik olduğuna dair uyarılar bulunmaktadır.
· Malic acid: Mandalik asite benzeyen etkiye sahip orta şiddette alfa hidroksi asittir. Diğer asitlerle birlikte kullanılır.
· Tartaric acid: Zayıf bir alfa hidroksi asittir olup üzümden elde edilir. deriyi temizlemek yerine pH seviyesinin ayarlamal için kullanılır.
· Citric acid: Zayıf bir AHA türevidir. Tartarik aside benzer etki gösterip pH düzenleyicidir. Ayrıca koruyucu olarak kullanılır. Limondan elde edilir.
· Phytic acid: Zayıf bir Aha türevi olup pirinçten elde edilir. Antioksidan olarak kullanılır.
BHA
Beta hidroksi asit söğüt kabuğu, tatlı huş ağacı kabuğu ve keklik üzümü bitkisinden elde edilen organik asittir. AHA ya göre BHA lar daha büyük molekül yapısına sahiptir ve yağda çözünebilmektedir. Akne ve comodone tedavisinde üstün özelliklere sahiptir.
· Salicylic acid: En genel bHA olup güçlü bir asittir fakat glikolik asit kadar iritant değildir. büyük moleküler yapıya sahip olup doğal bir anti enflamatuvardır.
· Betaine salicylate: salisilik asit ve betain bileşiminden oluşan bir betahidroksi asittir.şeker pancarından elde edilen hidrate amino asit türevidir. Salisilik asite alternatif olarak kullanılır. %4 lük miktarı % 2 lik salisilik asite eşdeğerdit.
· Salix alba or willow bark extract: Beyaz söğüt ağacının kabuğundan elde edilen zayıf bir asit olup iritasyon etkisi salisilik asite göre çok düşüktür.
AHA ve BHA benzer özellikleri
AHA ve BHA citlten ölü hücrelerin temizlenmesi, porların açılmasına, cilt tonunun eşitlenmesine ve siyah noktaların azalmasına, cildin nemlendirilmesine, acnelerin giderilmesine ve dermis tabakasında kollejen sentezinin artmasını yardımcı olur.
AHA ve BHA arasındaki önemli farklar;
BHA’lar yağda çözündüklerinden deriye daha iyi nüfuz ederek özellikle porların temizlenmesinde AHA ya göre daha etlilidir. AHA ‘lar sebum üzerine etkisi düşük olmasına karşın BHA ciltte yağ salgısını azaltarak yağlanmayı kontrol edilmesini sağlar. Aknelerin giderilmesinde her ikiside etkili olmakla birlikte, BHA derinlemesine temizlik sağladığı için aknelerin temizlendikten sonraki süreçte uzun süre oluşumınıda önler. Yani BHA aknelere AHA lara göre çok daha etkilidir. AHAlar derideki porların temizlenmesi üzerine etkili değildir. Fakat BHA lar porladaki atıklar ve ölmüş hücreleri çok iyi temizleyip poların küçülmesine ve temiz kalmasına yardımcı olur. Asitlerin zararlı etkileri kullanım miktarına ve pH ya bağlıdır.
BHA AHA ya göre daha az iritant etki göstermektedir. BHA büyük moleküllü ve düşük dozlarda kullanılması, doğal anti iflamatuvar etksi olmasın dan kaynaklanmaktadır. AHA lar genelde %8 oranında etkili iken , BHA lar ise %1,5-2 oranında etkili olmaktadır. AHA lar genellikle cildin UV ye karşı duyarlılığını artırmaktadır. Bu da ciltte güneşe çıkıldığında hasar oluşturmaktadır.
Oysa BHA güneşin zararlı etkilerinden koruyucu özelliklere sahiptir. AHA lar deride yara oluşumuna neden olabilmektedir. Fakat BHA lar böyle bir etki göstermezler. Çünkü doku arası yapıda kalarak fizyolojik etki gösterirler.
AHA mı yoksa BHA mı kullanmalıyız;
Eğer akneniz var ve yağlı bir cilde sahip iseniz önerilen dozda BHA kulanmalabilir.
Yağlı bir cilde sahipseniz, bilimsel çalışmalara göre 1-2% salicylic acid, or 2-4% betaine salicylate sizin için uygun olabilir.
Kuru duyarlı bir cilte sahipseniz, %5-8 oranda lactic asid(AHA ) sizin için uygun olabilir eğer tolere edilebiliyor ise % 10 kadar çıkılabilir. Hasar vermeden iyi bir nemlendirme sağlayacaktır. Ayrıca orta şiddette AHA ve %0,5-1 salisilik asit veya %1-2 betain salisilat la birlikte kullanılabilir.
Ciltte renk koyulaşması var ise AHA ve BHA birlikte size yardımcı olabileceği gibi, 2% salicylic acid or 4% betaine salicylate niacinamide ile birlikte kullanıldığında daha iyi bir sonuç almanıca yardımcı olabilir.
Kırışıklıklara karşı AHA da BHA da size yardımcı olabilir. % 8 glikolik asid yada laktik asit, yada %1-2 salisilik asit ve türevleri deri katmanlarında kollejen ve elastin fiber olşumunu teşvik etmektedir.
Normal bir cide sahip iseniz, % 8 laktik asit yada %1 salisilik asit veya %2 betaine salisilat sizin için uygun olabilir.
· Niacinamide:
Vitamin b3 olarak bilinmektedir. Cilt pullanması, renk koyulaşması, porların temizlenmesi ve deri bariyerinin iyileştirilmesinde kullanılmaktadır.
· 1,2-hexanediol: Bir çeşit koruyucu ve nemlendiricidir.
Retinol;
A great amount of research has concentrated onits use as an antiaging compound as well as its use forother cutaneous disorders. Vitamin A and its derivativeshave 2 main functions: they act as antioxidants, and theyactivate specific genes and proteins. Structural changes underlying the cosmetic benefits include correction ofepidermal atrophy, deposition of new collagen, generation of new vessels, and enhancement ofmitogenesis. This enhanced mitogenesis promotes the shedding of melanin-laden keratinocytes, resulting inbleaching and subsequent depigmentation. The ability oftopical tretinoin to improve the appearance of aged andphoto-damaged skin by reducing wrinkles, decreasinglaxity, bleaching hyper pigmented spots, and bringingabout a smoother surface have been well studied anddocumented. Vitamin A dır. Antiaging ve cilt sorunlarının çözümünde kullanımı ile ilgili çok sayıda çalıma yapılmıştır.
Vitamin a türevlerinin 2 etkisi vardır. 1. Bir anti oksidan olarak görev yaparlar, 2. Diğeri ise hücre metabolizmasın da gen ve protein sentezi üzerine etkilidirler. Retinol kozmetik olarak yaşlanma karşıtı, kollajen depolanması, yeni damar oluşumu, hücre bölünmesinin artırılması üzerine etkilidir. Sedef hastalığından tutunda leke oluşumu, çatlakların giderilmesi akne tedavisi, kırışıkları giderilmesi ve cilt kızarıklığı olmak üzere neredeyse tüm cilt sorunlarında kullanılabilmektedir. Retinolün kozmetik ve medikal olan iki formu bulunmaktadır. Medikal formunda etken madde miktarı yüksek olduğu için doktor tavsiyesinde kullanılmaktadır.
Hiyaluronik asit
Hyaluronik asit hayvanlarda biyolojik sıvılar içersinde bulunan yaşamsal fizyokimyasal özellikleri olan bir polisakkarittir. Bakterial, hayvansal farklı dokularından elde edilebilmektedir. İnsanlarda bir çok biyolojik olayda etkilidir; cildin nemlendirilmesi, dokular arası iskelenin oluşması, eklemlerin kayganlık kazanması, yara iyiyleşmesi, anti inflamatuvar ve anti oksidan özelliklere sahiptir. Kozmetikte kullanılan aktif maddelerden biri olup farklı dozlarda jel, krem, injeksiyon, dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Deride nemlenme sağlaması, boşlukların doldurulması, deri hasarlarının iyiyleşmesine katkı yapması, gençleştirici ve kollajen ve elastin sentezini uyarması nedeniyle kullanılmaktadır.
Vitamin C
Vitamin C hayvan ve bitkilerde glikozdan sentezlenen suda çözünür antioksidan özellikte bir organik moleküldür. Vitamin c insan hayati öneme sahiptir. Kemik ,diş, diş etleri, kandamarları, kollejen sentezi için gereklidir. Cilt sağlığında yaşlanma karşıtı, cilt beyazlatıcı, deride pigment oluşumunu azaltan, UV ye karşı koruyucu etkisi olan ve kollejen sentezini uyaran etkileri vardır. Kremlerde % 10 civarinda kullanılır. Fazla kullanılmasının etkisini artırmadığı gözlenmiştir.topikal uygulanmasının ağızdan almaya göre daha etkili olduğu tesbit edilmiştir. Bu vitamin oldukça kararsız olup sulu ortamlarda kolayca okside olmaktadır. Bu nedenle C vitamimin türevleri kullanılmakta olup daha kararlı hale getirilmişitr. Bu türevler; ascorbyl 6-palmitate, tetra-isopalmitoyl ascorbate, magnesium ascorbyl phosphate, sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl 2-glucoside, ascorbyl 2-phosphate-6-palmitate, and 3-O-ethyl ascorbate. Bu sayede deriye penetrasyonu daha iyi, oksidasyona karşı dirençli, UVB ye karşı daha koruyucu hale getirilmiştir.
Çinko PCA Nedir?
Çinko PCA, pirolidon karboksilik asidin (PCA) çinko tuzudur. Pyrrolidone karboksilik asit, glutamik asit adı verilen bir amino asidin siklizasyonu ile elde edilir. Glutamik asit, insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir tür amino asittir. Higroskopiktir ve cildin doğal nemlendirici faktörünü (NMF) oluşturur. Bu nedenle, çinko PCA kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde yararlı bir bileşen olarak kullanılır.
Kullanım ve Faydaları:
Humectant: Çinko PCA, atmosferdeki suyu buhar şeklinde çekerek ve emerek ciltteki nemin korunmasına yardımcı olur. Bu, cildin su tutma kapasitesini arttırır ve daha yumuşak, pürüzsüz ve daha nemli görünmesini sağlar.
Antimikrobiyal: Çinko PCA'nın antimikrobiyal özelliği, saçtan akne ve kepek gibi enfeksiyonları azaltmaya yardımcı olur.
Cilt şartlandırma ajanı: Çinko PCA, ölü hücrelerin ciltten atılmasına yardımcı olur ve enfeksiyonlardan korurken, aynı zamanda enfeksiyonların neden olduğu iltihapları da azaltır.
Sebum sekresyon kontrolü: Çinko PCA, sebum bezlerinden sekresyonu kontrol etmeye yardımcı olur, bu da iltihabı azaltabilir ve sağlıklı saçların büyümesini teşvik edebilir.
Çok yönlü kullanım: Çinko PCA, kremler, losyonlar, jeller, şampuanlar, saç kremleri, banyo ürünleri ve diğer cilt ve saç bakım ürünleri dahil olmak üzere çok çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır.
Butyrospermum parkii ;
Shea yağı karite ağaçlarının ceviz benzeri meyvelerinden elde edilir. Batı afrikada yetişen Butyrospermum parkii bitkisidir. Bu bitkiden soğuk sıkım ile shea yağı elde edilerek medikal sabun yapılır. Shea butter derideki problemler sonucu oluşan kabuklanmaların alzaltılmasında ve giderilmesinde kullanılmaktadır.
Gliserin;
Bitkisel ve hayvansal yağların hidrolizi sonucu doğal olarak elde edilebildiği gibi sentetikte kimyasal yollarla üretilebilmektedir. Kozmetikte en çok kullanılan güvenilir bir hammaddedir. Genel olarak nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Hertür krem, sabun, serum losyon vb ürünlerin içersine katılmaktadır.
Kahve;
Kahve dünya çapında en çok kullanılan içeceklerdir biridir. Hem sağlık açısından hemde kozmetik amaçlı çok sayıda faydası bulunmaktadır. Kahve fenolik bileşik ve alkoloid olmak üzere iki farklı faydalı bileşik içermektedir. Bu bileşikler cafein ve chlorogenic asit olarak adlandırılır. Sağlı faydaları tip 2 diyabeti önlemesi, sinir sağlını iyileştirmesi ve selülit te yağ yakımını hızlandıran etkiye sahiptir. Kozmetik açıdan bakıldığında ise; chlorogenic asitin dermokozmetikte antiaging, antioksidant UV koruyucu, mikropları öldürücü, yaraları ve ciltteki hasarları tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Kafein ise selülit giderici, antioksidan, yaşlanma karşıtı, UV koruyucu ve saç büyümesini artırıcı özellikleri vardır. Güvenle kullanılabilecek bir üründür.
Argireline;
Bir çeşit sentetik peptit. Amin gruplu Snap-25 protein den oluşan bir hexapeptittir. Botoks benzeri bir etki göstermektedir. cildimizin kolajen, elastin gibi çeşitli yapıtaşlarını destekleyen ve cildin doğal işleyişine katkıda bulunan aminoasit zincirleridir. Çeşitli kozmetik ürünlerde yaşlanma karşıtı ve kırışıklık azalatıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle göz çevresi cilt kırışıklıklarında etkilidir. Yapılan bilimsel çalışmalarda 30 günlük kullanımda %30 oranında kırışıklıklarda azalma sağlamıştır. Yapılan çalışmalarda iritasyona ve genetoksisiteya neden olmadığı güvenle kullanılabileceği belirtilmiştir.
Titanyum dioksit;
Doğal olarak oluşan bu yapı titanyumun oksitlenmiş şeklidir. Titanyum dioksit,ilaç kozmetik ,boya gıda sanayisinde kullanılmaktadır. Kozmetikte kalınlaştırıcı, beyazlaştırıcı, yağlayıcı ve güneş ışınlarını kesici bir madde olarak da kullanılan bir mineraldir. Güneş kremlerinde Cildi UVA ve UVB radyasyonundan korumak için kullanılmaktda olup cildi tahriş etme riski yoktur.
Çinko oksit;
ZnO, çinkonun oksitlenmiş halidir. Kauçuk, plastik, seramik, cam, çimento, yağlayıcı, boya, kozmetik ürünler, yapıştırıcı, sızdırmazlık maddesi, pigment, yiyecekler, bataryalar, , yangın geciktiriciler ve ilk yardım bantları gibi kullanım alanlarına sahiptir. Suda çözünmeyen beyaz bir tozdur. Çinko oksit en çok nemlendiriciler, bebek pudralarında, pişik kremlerinde , güneş kremleri, fondötenler gibi makyaj ürünleri gibi topikal solüsyonlara eklenir. Genellikle çinko oksit, kozmetikte kullanılan güvenli bir bileşendir. Çeşitli cilt koruyucularında ve güneş koruyucu ilaç ürünlerinde kullanılır.Cildin taimirini hızlandırır, cilt yağlanmasını kontrol eder, aknelerin azalmasını sağlar ve anti bakterial etkisi vardır.
Methoxycinnamate;
Sülfirik asit ve metanolun birleşmesnden elde edilmiş bir bileşiktir. Güneş kremlerinde kimyasal bir UV emici filitredir. % 7.5-10 arasında kullanılmaktadır. Güneş kremlerinin dışında, cilt kremleri, dudak boyaları gibi kozmetiklerde UV koruyucu olarak ta kullanılmaktadır. Güvenilir bir organik filitre olarak bilinmektedir.
Feruliik asit;
Bitkilerin hücre duvarından elde edilen bir antioksidandır. Serbest radikalleri ortadan kaldıran Ferulik Asit bu sayede yaşlanma ve kırışıklık gidericidir. Hassas cilde sahip olanlar, gece ve gündüz kullanılabilir, cilt temizlemede üstün özellikleri vardır. E, C ve A vb. vitaminleri ile birlikte kullanılması ferulik asit ve vitaminin etkisinin artmasını sağlayarak daha güzel sonuçlar elde edilmesini sağlar. Günenli bir şekilde yaşlanma karşıtı, aydınlatıcı-parlatıcı, cildi pürüzleştirici olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: Agartakozmetik.com.tr