Kulağınızda anlam veremediğiniz kaşıntı, kuruluk zaman zaman da enfeksiyonun eşlik ettiği rahatsızlıklar yaşıyor musunuz? Tüm bu rahatsızlıklar kulak egzaması ile ilişkili olabilir. Kulağın iç ve dış kısmında hatta kulak arkasında görülebilen bu egzama türünün birden fazla sebebi vardır. Kulak egzaması, sebepleri ve çözüm yolları için yazımızı okuyabilirsiniz.
Kulak Egzaması Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Kulak egzaması bağışıklık sisteminin, bazı madde ve alerjenlere karşı verdiği tepkidir. Vücut diğer egzama türlerinde olduğu gibi farklı tepkiler verebilir. Bu tepkiler bazen kuruma, kaşınma, deri döküntüleri, bazende iltihaplanması olabilir. Rahatsızlık verici boyutlara da ulaşabilen egzama için önlem almak gerekir.
Kulak egzaması semptomlar sonucu muayene ile teşhis edilebilir. Tedavisinde genellikle kremler kullanılsa da alerjenlerin tespit edilip ona uygun bir yaşam tarzı benimsemek daha kalıcı bir tedavi yöntemidir. Kulak egzamasının ortaya çıkış nedeni durumuna göre üç çeşidi vardır:
Alerjik Egzama:
Kulak egzamasının en sık görülen çeşidi alerjik durumlarda vücudun verdiği tepkidir. Tahriş edici ya da alerjen madde içeren ürünler bu duruma sebep olabilir. Saç ve cilt bakım ürünleri, şampuanları, metal aksesuar gibi maddeler egzamayı tetikleyebilir.
Asteatotik egzama:
Hava sıcaklığının en önemli sebeplerinden biri olduğu bu egzama türü özellikle kış mevsiminde cilt kuruluğu, kaşıntı ve pul pul olma gibi belirtilerle kendini gösterir. Asteotatik egzama sabun, şampuan ya da kullanılan yün kıyafet gibi malzemeler nedeniyle görülebilir.
Seboreik Dermatit:
Ciltteki aşırı mantar üretiminden kaynaklandığı düşünülen seboreik egzama aynı anda kafa, kulak, göğüs bölgesi gibi birden çok bölgede yer alabilir. Egzamasının çıkış yerine göre ise iki çeşit kulak egzaması vardır:
Dış Kulak Egzaması
Dış kulak egzaması kulak kepçesi ve dış kulak yolu, kulak memesi ve kulağın arka kısmında bulunan Retroauriküler kıvrımda görülen egzama çeşididir. Bu bölgelerde kaşınma ve derinin kızarması ve kuruluk oluşması gibi belirtiler verebilir. İlerlemiş egzama yaralarında ise kabarcıklı yaralar ve iltihap görülebilir. Ağrı hissedilen ve sık tekrarlayan dış kulak egzaması durumlarında alerjenler ve egzamaya sebep olan durumlar incelenerek bütüncül bir yaklaşım ile ele alınmalıdır.
İç Kulak Egzaması
İç kulak egzaması, kulak zarının hemen arkasında bulunan kulak kanalında meydana gelen egzama çeşididir. Kulak içi egzama belirtileri arasında; ağrı, çınlama hatta işitme kaybı eşlik ederse rahatsız edici durumlara sebep olabilir. İşitme ve denge organları da bu kısımda bulunduğu için iyileştirmenin yanı sıra önleyici önleyici tedaviler uygulamak gerekir.
Kulak Egzaması Neden Olur?
Kulak egzaması genellikle alerjik maddelere maruz kalma sonucu oluşur. Bu durum bağışıklık sisteminin aşırı aktif olduğu kimselerin alerjenlere verdiği tepkidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte kulak egzamasına neden olabilecek faktörler şunlardır:
●Deterjan ve temizlik ürünleri
●Sabun, şampuan gibi kişisel bakım ürünleri
●Kişisel olarak farklılaşabilen alerjen maddeler
●Bakır, kobalt ve nikel de dahil olmak üzere bazı metaller
●Parfümler ve kokulu losyonlar
●Bazı kumaş türleri
●Dezenfektan gibi arındırıcılar
●Stres
●Sıcak ya da soğuk hava koşulları
●Enfeksiyonlar
Kulak İçi Egzama Belirtileri Nelerdir?
Kulak içi egzaması kulak zarına yakın olması ve denge organlarını da barındırması nedeniyle ağır semptomlar verebilir. Bu durum kişiden kişiye değişebilir ve kişi aşağıdaki belirtilerden bazılarını veya hepsini gösterebilir:
●Kulak içi egzaması, genellikle ağrı ve rahatsızlık hissi ile birliktedir.
●Kulak içi egzaması, işitme kaybına neden olabilir ve bu kayıp genellikle geçicidir.
●Kulak içinde beyaz renkli ve yoğun bir akıntı oluşumuna ortaya çıkabilir.
●Kulak içinde kızarıklık ve şişmeye neden olabilir.
●İç kulakta kaşıntı hissi oluşabilir.
●Kulak içi egzaması, iç kulakta ses duyulmasına neden olabilir. Bu sesler genellikle çınlama ve mekanik ses duyma şeklindedir.
Kulak Egzaması Bulaşıcı mıdır?
Kulak egzaması, genellikle bulaşıcı değildir. Egzaması olan bir kişiye doğrudan temas etmek sonucu bulaşma olmaz. Ancak, bazı durumlarda kulak egzamasının kaşınması nedeniyle tahriş oluşabilir. Tahriş olan kısımlarda bakteri veya viral enfeksiyonlar ortaya çıkarsa lezyonlar yayılabilir. Özellikle dış kulak egzamasında, bakteriyel enfeksiyonlar oluşabilir. Kulak egzamasının bulaşıcı olup olmadığı, enflamasyonun nedenine göre değişebilir ve bu nedenlerin tamamı bulaşıcı değildir.
Kulak Egzaması Geçer Mi?
Kulak egzaması, genellikle geçici bir durumdur ve doğal olarak iyileşir. Ancak, kulak egzamasının geçme süresi, tercih edilen kulak egzaması tedavisi ve egzamanın nedenine göre değişir. Kulak egzaması tedavi edilse bile neden olan faktörler ortadan kalkmadığı sürece tekrarlayabilir. Egzamayı tedavi etmek için, bu duruma sebep olan alerjen maddeler gibi dış faktörler ve stres gibi iç faktörlere yoğunlaşmak gerekir.
Kulak Egzaması Nasıl Geçer?
Kulak egzaması, genellikle doktor tarafından yönlendirilerek tedavi edilerek geçirilebilir. Böyle durumlarda lezyonları rahatlatmak ve ortadan kaldırmak için kulak egzaması için krem kullanılır. Özellikle sıkça karşılaşılan bebeklerde kulak egzaması için doktor tedavisi mutlaka gereklidir. Bu durum bebeğin alerjik bazı reaksiyonlar verdiğinin bir göstergesidir.
Uzun süre egzama sorunu yaşayan kişiler kendileri için kulak egzaması bitkisel tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Özellikle bu sorunu uzun zaman yaşayan kişiler kendilerine iyi gelen bitkisel tedavileri denemeyi tercih edebilirler. Ancak egzama bütüncül bakılması gereken bir konu olduğu için tedavi süreci kişisel farklılıklar içerir. Kulak egzaması tamamen geçmese bile doğru tedaviler uygulandığında ve önlemler alındığında geçebilir. Kulak egzamasını geçirmek için aşağıdaki önlem ve tedaviler denenebilir:
●Doktor tarafından önerilen kulak içi egzama kremi ya da damlalar ve tedaviye uygun diğer ilaçlar kullanılır.
●Dış kulak egzaması, cildin aşırı kurumasına neden olabilir ve bu durumda nemlendirici ürünler kullanılabilir.
●Kış mevsiminde kulakları soğuktan korumak gerekir.
●Kişisel bakım ürünleri doğal ve hassas ciltlere uygun ürünlerden seçilmelidir.
●Ilık su ile banyo yapmak ve banyodan sonra cildi nemlendirmek rahatlatıcıdır.
●Giysiler doğal içerikli deterjanlarla yıkanmalı ve iyice durulanmalıdır.
●Egzamayı kaşımak ve ovalamak tahriş ve enfeksiyona neden olabileceği için kaçınılmalıdır.
Kulak Egzaması Ağrı Yapar mı?
Kulak egzaması vücudun verdiği tepkiye göre bazen ağrılı olabilir. Semptomlar hafif kaşıntı, derinin dökülmesi ve rahatsızlık hissi olabileceği gibi şiddetli ağrı da hissedilebilir. Özellikle iç kulakta egzama durumu ağrı, çınlama hatta geçici işitme kaybına sebep olabilir. Ağrılı bir kulak egzaması ile karşı karşıya iseniz kulağın iç kısmında enfeksiyon olma ihtimali nedeniyle doktor tedavisi almanız gerekebilir.
Egzama bağışıklık sisteminin çeşitli sebeplerden dolayı verdiği bir tepkidir. Atopik de denilen bu ciltlerde lezyonlar vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir. Kulak egzaması da sık karşılaşılan bir çeşittir. İç ve dış kulak bölgesinde şiddetli kaşıntı, deri döküntüleri ağrı ve şişlik durumları kulak egzamasını işaret edebilir. Böyle durumlarda geçici tedaviler uygulanabileceği gibi alerjik reaksiyonların kökenine inecek tedaviler uygulamak gerekir.
Atopik ciltler özellikle doğal olmayan ürünlere karşı yoğun bir tepki verir. Kişisel hijyen ve bakımı doğal ürünler ile sağlamak kulak egzamasında alınabilecek önlemlerden biridir. Siz de Agarta Kozmetik’in doğal ürünlerini incelemek için hemen Agarta Kozmetik sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.