Limon Kolonyası Nasıl Üretilir?
Kolay kolonya yapımı ile birçok kişinin evlerinde de üretmeye çalıştığı bir ürün olan kolonya, ferahlatıcı özelliği ve güzel kokusu sayesinde oldukça eski bir koku çeşididir. Yaygın olarak kolonya üretiminde tercih edilen esaslardan biri ise limondur. Genel özelliklerine bakıldığında parfüm ya da deodorant gibi ürünlerden ayrışan kolonya, günümüzde birçok farklı esans ile üretilebilmektedir.
Üretim aşamalarına bakıldığında kolonyalar, etil alkol, su ve esans bazlı sıvıların birleşimi ile hazırlanmaktadır. İçeriğinde yer alan etil alkol kolonyanın, ürünün ana ham maddesi olarak güzel kokuyu veren esans bazlı sıvı olarak tanımlanmaktadır. %100 etil alkolden üretilmesi gereken kolonya, 45 ml etil alkol, 45 ml su ve 15 ml esans bazlı sıvının karıştırılması ile üretilmektedir. İlk adımda alkol ve suyun iyice karıştırılmasının ardından elde edilen kolonya için ikinci aşamada esans dahil edilerek karıştırılarak kolonya elde edilir. Limon kolonyası üretimi günümüzde basit oluşuyla evlerde de zaman zaman yapılmaktadır.
Kolonya Tarihçesi Nedir?
Kolonya tarihçesi incelendiğinde kökenin oldukça eski tarihlere dayandığı görülmektedir. Etil alkol, su, limon, çiçek y da tütün esansı gibi sade ve hoş kokular veren kolonya, bir tür parfüm olarak değerlendirilmektedir. İlk defa 1709 yılında İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından Köln’de üretilmiş ve tüm zamanların en yaygın tuvalet malzemesi olarak kullanılan ürünü haline gelmiştir.
Giovanni Maria Farina tarafından 1709 yılında karıştırılan ve türüne bağlı olarak tipik konsantrasyonda %2 -5 uçucu yağlar ya da bitki özeleri ve alkol, su karışımı olmak üzere o zamandan beri daha çok kokulu formülasyonlar için genel bir terim haline gelmiştir. Tarihte ayrıca ‘’Macar Suyu’’ olarak da anılan kolonyanın atasının Floransa’daki Santa Maria Manastırı rahiplerinin aqua regiane adıyla 14. yüzyıldan itibaren üretmekte oldukları bir koku olduğu düşünülmektedir. Bu teoriye göre 17. yüzyılda bir gezgin olarak Floransa’da bulunan İtalyan parfümcü Giovanni Paolo Feminis’in ilgisini çekmesiyle kokunun formülü öğrendiği ifade edilmektedir.
Kolonya Üretimi Nasıl Yapılır?
Kolonya yapımı için farklı birçok esans kullanılabilir. Bu kapsamda seyreltik etanol (%70 – 90) esaslı kolonyalar için limon, portakal, mandalina, bergamot, greyfurt gibi narenciyeler veya lavanta, biberiye, zeytin, tütün gibi unsurlar da yaygın olarak tercih edilmektedir.
Kolonya üretimine bakıldığında ise %100 etil alkol ile üretilecek kolonyanın su ile etil alkolünün miktarının aynı olması gerekmektedir. Üretim sırasında önemli olan unsur tüm malzemelerin ideal oranlarda olması ve buna göre uygun şekilde karıştırılmasıdır.
Kolonya içinde bulunan etil alkol oranı kolonyanın derecesini belirlemektedir. Etil alkol oranı yüzde 60 olan bir kolonya 60 derecelik bir kolonya olarak anılacaktır. Üretilen kolonyalar genelde 60 – 70 ve 80 derece olarak ayarlanırlar. Limon kolonyası üretimi ise tercih edilen esanslarına göre belirlenecektir.
Limon Kolonyası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Kolonya formülü sanıldığının aksine oldukça basittir. Önemli olan formül içinde yer alan tüm unsurların ideal oranlarda ve uygun şekilde karıştırılmasının sağlanmasıdır. Evde kolonya yağmak için gereli malzemeler kısaca şunlardır:
•Etil alkol
•Limon esansı
•Saf su
Kolonya ve Cilt Sağlığı
Kolonyalar, yıllardır misafir ağırlama konusunun en önemli parçalarından birisi olmuştur ve sıklıkla kullanılan bir kozmetik ve hijyen ürünü haline gelmiştir.
Cilt alerjisine meyilli insanlar istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için kolonya kullanımına çok dikkat etmelidirler. Nerede nasıl üretildiği belli olmayan, markası bilinmeyen kolonyalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Kolonya seçimi yaparken kaliteli kolonya üretimi gerçekleştiren güvenilir kolonya markası tercih edilmelidir. kolonya seçimi sırasında kaliteli kolonya markaları tercih etmek oldukça önemlidir