Peeling Nedir? Peeling Nasıl Yapılır?
Peeling temel olarak cildinizdeki ölü deri hücrelerinin vücuttan uzaklaştırılması ve böylece cildinizdeki gözeneklerin açılması işlemi olarak tanımlanabilir. Peeling işlemi ile cildiniz gevşer, temizlenir ve sağlıklı hücreler cildinizin yüzeyine çıkar. Peeling (soyum, deri soyma) yaptıktan sonra cildinizin dokusu iyileşirken aynı zamanda elastikiyetini geri kazanır. Böylece cildinizde oluşmuş çizgiler ve kırışıklıklar da azalır.
Peeling cildinizde oluşabilecek koyu lekeleri önemli oranda azaltırken kolajen üretimini de uyarmaya yardımcı olur. Bu sayede cildiniz eski canlılığını geri kazanır. Ayrıca cildinizin sağlığını korumak ve canlılığını devam ettirmek için kullandığınız cilt bakım ürünlerinin etkisi de etkili bir peeling işlemi sonrası hissedilir derecede artır gösterir. Cilt bakım ürünleri ölü hücrelerden arınmış cildinize daha kısa sürede ve derinlemesine etki eder.
Peeling Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Yapılır?
Peeling denilince genellikle yüze uygulanan peeling anlaşılsa da içeriğinde mikro tanecikler bulunan peeling maskeleri, bacaklara, kollara, dudaklara ve vücudun diğer bölgelerine de uygulanabilir. Peeling işlemi, cildinizin ihtiyacı olan temizlenme seviyesine göre yüzeysel peeling, orta derinlikte peeling ve derin peeling olmak üzere 3 temel düzeyde sınıflandırılabilir.
Yüzeysel peeling işleminizi evde kendiniz gerçekleştirebilirken orta derinlikte ve derin peeling işlemleri için bir uzman desteği almanız tavsiye edilir. Peeling uygulaması için hazır peeling ürünlerini tercih edebileceğiniz gibi evde kendi imkanlarınızla da peeling maskeleri hazırlayabilirsiniz. Evde peeling maskesi çeşitleri olarak;
•Zeytinyağlı ve şekerli maske,
•Karbonatlı maske,
•Yulaflı ve yoğurtlu maske,
•Muzlu maske gibi seçenekleri deneyebilirsiniz.
Evde hazırlayacağınız veya satın alacağınız peeling maskelerinin tamamen doğal ürünlerden elde edilmesi ve cilt tipinize uygun olması da önemlidir. Cilt yüzeyinize zarar verecek büyüklükte iri taneli maskeler, peeling için uygun değildir.
Peeling Ne Sıklıkta Yapılmalı?
Peeling uygulamasının ne sıklıkta yapılması gerektiği cilt tipinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Yağlı bir cilde sahip olanlara, haftada bir veya iki defa peeling önerilir. Kuru ve hassas bir cilde sahip olanlara ise iki haftada bir peeling yapılması cildin yenilenmesi için yeterli olacaktır. Peeling ölü hücreleri bir çeşit zımpara kullanılarak soyma işlemi olduğu için peeling uygulamasını çok sık bir şekilde tekrarlamanız cilt yüzeyinizi zayıflatabilir. Ayrıca uygulanan peeling maskesi cildinizde en fazla 30 dakika kalmalıdır.
Peeling Sonrası Neler Yapılmalı?
Peeling işlemiyle cildinizi eski ölü hücrelerden ve kirlerden temizlersiniz. Peki peeling sonrası neler yapılmalı? Öncelikle peeling uyguladığınız bölgeyi hafif ılık bir suyla temizlemeniz gerekir. Ayrıca temizleme işleminde cildinizi yıpratmamaya dikkat etmelisiniz.
Daha sonra cildinizi desteklemek için nemlendirici etkili bir doğal bitkisel kozmetik vücut bakım ürünü kullanabilirsiniz. Peelingten sonra cildiniz daha hassas olacaktır, bu nedenle bir süre doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçınmalısınız. Bu mümkün değilse etkili bir güneş kremi ile cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumalısınız.