Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Salisilik Asit Nedir? Salisilik Asit Ne İçin Kullanılır?

24-08-2024 11:58
Salisilik Asit Nedir? Salisilik Asit Ne İçin Kullanılır?

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asit bir beta hidroksi asit (Bha) çeşididir. Salisilik asit, yağda çözünebilen bir asit türüdür. Bu özelliği ile cildin derin katmanlarına kadar ulaşarak cildi derinlemesine tedavi etme özelliği son derece olumlu sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Son yıllarda cilt sağlığı ve güzelliğinde oldukça sık kullanılan bu salisilik asidin cildimize faydaları nedir? Gelin yeni yazımızda inceleyelim.
 Kırmızı meyvelerde, bakliyatlarda, tahıl grubu ve kabuklu yemişlerde salisilik asit doğal olarak bulunur. Salisilik asidin temel işlevi ciltteki yağ dengelenmesini kontrol etmektir. Bu işlevi ile ciltteki gözenek görünümüne, sivilce ve siyah nokta oluşuma karşı cildi korur. Bu nedenle daha çok yağlı ve akneli ciltlerin, cilt bakımında severek kullandığı bi içerik olarak ön plana çıkmaktadır.

Salisilik Asit Cilde Faydaları Nelerdir?

Salisilik asidin temel görevi cildi ölü hücrelerden arındırmaktır. Ciltteki sebum dengesini kontrol altına alarak gözeneklerin açılmasını sağlamaktır. Temizlenmiş, kir ve yağlardan arınmış bir ciltte sivilce ve akne oluşumu azalır. Bu sayede gözenek görünümü de azalmış olur. Salisilik asit ciltte sivilce, akne, siyah nokta, yağ bezesi gibi cilt sorunlarına fayda sağlar. Düzenli kullanılan salik asit ile bu cilt problemlerini en aza indirmeniz mümkündür. Derinlemesine temizlenmiş cildin mat ve donuk görüntüsü kaybolur bunun yerine parlak, sağlıklı ve canlı bir görünüme kavuşabilirsiniz.
Cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan salisilik asit anti-inflamatuar (iltihaplanma karşıtı) ve güçlü bir antibakteriyeldir. Ciltteki bakterilerle savaşır. Bu özelliği ile cilt temizliğinde fark yaratan bir içeriktir. Ayrıca salisilik asidin kızarıklık azaltıcı etkisi de bulunmakladır.
Salisilik asidin diğer bir özelliği ise cildi yormadan peeling yapma işlevidir. Cildi temizlerken ölü derileri mikro bi şekilde soymaya yarayan bu özeliği sayesinde ciltte eşit bir renk tonuna kavuşmanıza yardımcı olur. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak veya yaşla birlikte ciltte oluşan kahverengi lekeleri düzenli kullanımda açtığı gözlemlenmiştir nedenle kimyasal peeling uygulamalarında uzmanlar tarafından sıklıkla tercih edilen bir içeriktir. Hiperpigmentasyona yani derideki renk tonu eşitsizlikleri ve kahverengi lekeleri açmaya karşı etkili bileşenlerden birisi de salisilik asittir.
Salisilik asidin ciltteki yağı dengeleme özelliği saçlar için de oldukça etkilidir. Yağlı saç derisini dengeleme ve kepek oluşumunu önlemek için salsilik asit içeren şampuanlar tercih edebilirsiniz.
Salisilik asit, cilde oksijen alımını artırması ile cilt yaşlanmasını geciktirir. Böylelikle ince çizgi ve kırışıklık oluşumuna engel olur. Salisilik ait kaç yaşında kullanılmaya başlanmalıdır? sorusunun cevabı ise 18 yaş ve üzeri cilt bakımında salisilik asit kullanılabilir.

Salisilik Asit Bulunan Cilt Bakım Ürünleri Nelerdir?

  • Tonik
  • Temizleyici jeller
  • Cilt bakım kremleri 
  • Peeling ürünleri
  • Sabunlar,
  • Cilt bakım maskeleri,
  • Kepek önleyici şampuanlar en çok salisilik asit içeren kozmetik ürünlerdir.

Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?

Cilt bakımında salisilik asit tercih edebilmek için öncelikle cilt tipinizi iyi tanımanız önemlidir. Salisilik asit normal, yağlı ve karma cilt tipine uygunudur. Aşırı kuru ve hassas bir cilt tipiniz var ise salisilik asit içerikli bakım ürünleri kullanmanız tavsiye edilmez. Salisilik Asit Kullanılırken uygun dozun seçilmesi önemlidir. Günümüzde salisilik asit tonik, losyon, krem, maske gibi cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir içeriktir. Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi (National Library of Medicine) verilerine göre akne tedavisi için salisilik asit içeren jel, sabun, serum gibi ürünlerin içerisinde %0,5-7 arasında değişen miktarda salisilik asit bulunabilir. Bu oranın üzerinde kulanım sadece dermatolog ve uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Salisilik asidin cildi soyma etkisinden dolayı doğru oranın üzerinde kullanım yapılaması ciltte tahriş, kızarıklık, karıncalanma ve kaşıntı gibi cilt sorunları neden olabilir.
Salisilik sit içerikli cilt bakım ürününe başlarken ilk önce düşük bir oranla başlanılması tavsiye edilir. Cildiniz alıştığında oranı yükselterek kullanıma devam edebilirsiniz.
Salisilik asit uygun oranlarda kullanıldığında gece ve gündüz bakımında kullanılabilir.Gün aşırı kullanıma uygun bir içeriktir. Bunun yanı sıra salisilik asit kullandıktan sonra özellikle sabah ve gündüz saatlerinde mutlaka güneş kremi önemlidir. Yaz aylarında salisilik asit kullanılabilir. Bu sebeple Salisilik asit kullanırken leke oluşumunu önlemek için mutlaka spf 50 içeren Agarta doğal güneş kremi kullanılmalıdır. 
Hamilelik ve emzirme döneminde salisilik asit kullanılır mı? Çok sık karşılaşılan sorular arasındadır. Hamilelikte asit içerikleri ile net bilgiler bulunmadığından bu dönemde salisilik asit içeren cilt bakım ürünlerinin kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.

Salisilik Asit ile Birlikte Ne Kullanılabilir?

Salisilik asit kullanırken Arbutin, Niacinamide ve Azelaik asit içeren ürünler kullanabilirsiniz .Bu içerikler birlikte kullanıldığında ciltte olumlu ve güzel sonuçlar elde edilmektedir vitamini ve retinolle birlikte salisilik asit kullanılmamalıdır.
Salisilik asit ile  Niacinamide birbirini tamamlayan sivilce, akne ve gözenek problemi için birlikte kullanıldığında ciltte fark yaratan iki değerli bileşendir. Nem tutma özelliği ve cildi parlatma özelliği bulunan niacinamide salisilik asidin peeling etkisi nedeniyle hassaslaşan cildi rahatlatır. Bu ürünler özellikle temiz cilde uygulanmalıdır. Agarta yeni salisilik asit ve niacinamide içerikli yüz yıkama jeli ile genişlemiş gözeneklerden, akne, sivilce ve siyah nokta problemlerinden kurtulabilirsiniz. Doğal içeriklere zenginleştirilmiş Agarta yağlı ve karma ciltler için salisilik asit içeren yüz yıkama jelini mutlaka denemelisiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.