Çoğu insanın hayatının bir döneminde yaşadığı saç derisinin pul pul dökülmesi, özellikle kıyafetlere bulaştığında rahatsız edici boyutlarda ulaşmaktadır. Kepek adı verilen bu durum sık ya da az yıkamaktan çok daha fazla nedene bağlı olarak meydana gelir. Saçta olduğu gibi sakalda da görülebilen, koyu kıyafetler giyildiğinde kendini daha da belli eden ve bakımsız bir görünüme sebebiyet veren kepek konusunu detayları ile incelemeye ne dersiniz? Şimdi gelin kepek nedir, saçtaki kepek neden olur ve ne iyi gelir gibi soruların cevapları ile başlayalım.
Kepek Nedir?
Kepek, kafa derisinin pul pul dökülmesi ile karakterize edilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kadınlarda ve erkeklerde sık sık karşılaşılan bu durum, saç derisinde oluşan beyaz deri döküntüleri olarak tanımlanabilir. Cilt kendini yenileyen bir organdır. Bu yenileme sırasında herhangi bir nedenden dolayı yenileme hızında bir değişiklik meydana geldiyse özellikle saç diplerinde ölü deri hücreleri birikmeye başlar ve kepek denilen durum oluşur.
Ölü deri hücrelerinin bir miktar birikmesi normaldir ancak dışarıdan görünen ve kıyafete bulaşan derecede olduğunda kepek, rahatsız edici boyuta ulaşır. Ciddi bir soruna işaret etmese de yoğunluğu ve görünümüne göre kişide özgüven problemlerine bile neden olabilir.
Saçtaki Kepek Neden Olur?
Kepeklenme genel olarak cildin çok kuru olması, cilt yenileme hızında bazı değişiklikler olması, cildin yağ dengesinin bozulması yanı sıra alerjik rahatsızlıklar ile malassezia gibi mantarlar nedeniyle de oluşabilir. Saçta kepeğe yol açabilecek birkaç faktör vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
Saçı Yeterince Sık Yıkamamak:
Saçınızı yeterince sık yıkamamak, özellikle bazı mantar için üreme alanı oluşturarak kepeklenmeye neden olur.
Düzgün Durulamamak:
Yıkadıktan sonra iyice durulamamak saçta çeşitli maddelerin birikimine neden olarak kepeklenme yapar.
Doğru Şampuanı Kullanmamak:
Saç tipiniz için doğru şampuanı kullanmamak saç derisinin pH seviyesinde dengesizliğe yol açarak cildin kepek sorunlarına neden olur.
Stres:
Stres, bazı hastalıkların neden olduğu kepeklenmeye ortam sağlar.
Beslenme:
Beslenme genel olarak cildin sağlığına katkıda bulunur. Sağlıklı bir beslenme cildin ihtiyacı olan dengeli ortamı sunar ve alerjenlerden uzak tutar.
Hava:
Aşırı soğuk veya sıcak hava, saç derisini etkileyen bir diğer durumdur.
Saçta kepeklenmeye neden olabilecek bazı rahatsızlıklar ise şöyledir: Seboreik dermatit, tinea capitis, saç boyası ve saç ürünlerine karşı cildin verdiği tepki olarak alerjik temas dermatiti ve sedef hastalığıdır.
Saçtaki Kepek Nasıl Geçer?
Saçtaki kepekten kurtulmak için kepek önleyici şampuan ve sabun kullanmak en iyi çözümdür. Bu şampuanlar ve sabunlar kepeğin oluşumunu engelleyici bileşenlere sahiptir. Ayrıca kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olan maddeler içerirler. Kepek sabunu ya da şampuanını aşırı kullanmak, kafa derisinin pH seviyesinde bir dengesizliğe yol açabileceğinden, bu ürünleri tavsiye edildiği şekilde kullanmak oldukça önemlidir.
Kepeğe karşı şampuan ve sabun kullanmanın yanı sıra, saç tipiniz için özel olarak tasarlanmış nazik bir şampuan ve saç kremi kullanmak gerekir. Cildinize uygun, doğal formüllü iyi bir şampuan ve saç kremi, saç derisini sağlıklı yapar. Aynı zamanda kepekten uzak tutmaya yardımcı olur.
Saçtaki Kepeğe Ne İyi Gelir?
Saçta veya sakalda kepek sorunu hafif düzeyde ise bazı doğal yöntemler kepeğe iyi gelebilir. Evde yapılabilecek doğal çözümler ve alınabilecek önlemler sizi basit bir şekilde kepek sorunundan korur.
Bu önlemler şöyledir:
●Durulama suyuna ekleyeceğiniz iki kaşık sirke kepeğe iyi gelebilir. Sirkeyi, spreyli bir şişeye koyarak aralıklı olarak masaj yapılabilir.
●Aloe vera saç derisinin nem oranını dengede tutmayı sağlayabilir. Aloe vera jölesini saç diplerinize uygulayarak kepekleri önlemek mümkündür.
●Antifungal özelliklere sahip olan hindistan cevizi yağını ılıtarak saç diplerinize beş dakika kadar masaj yapabilirsiniz. Bir gece bekleterek ertesi gün ılık su ile durulamak kepek için önleyici olduğu kadar saçlarınız için de besleyicidir.
●Limon suyu da saç derisini temizlemek ve kepeklerden arındırmak için kullanılan bir diğer doğal yöntemdir. Saçınızı limon eklenmiş bir su ile yıkamak ve saç diplerine uygulamak iyi gelebilir.
●Saç derisinin nem dengesini dengede tutmaya yarayan bir diğer doğal yöntemde baldır. Su ile seyreltilmiş balı saç diplerinize uygulayabilir ve sonra durulayabilirsiniz.
●Zeytinyağı, çay ağacı, biberiye, lavanta yağı gibi kepeğe iyi gelen doğal yağlar saça derisine uygulanabilir.
Saçtaki Kepek Nasıl Temizlenir?
Saçtaki kepeği temizlemenin en iyi yolu saç derisini nemlendirici, cilt döküntülerini önleyici bileşenler içeren şampuan ve sabunlar kullanmaktır. Var olan kepeği temizlemek için sadece yıkamak kepeği yok etmez. Saç derisi döküntüleri devam ettikçe kepekten arınmak güçleşir.
Kepeklerden arınmak için özel formüllü şampuanların yanı sıra zeytinyağlı sabun, ardıç katran ve bıttım sabunu gibi çeşitli ürünler denenebilir. Bu sabunlardan uygun olanı düzenli kullanmak kepeğin temizlenmesine yardım eder.
Kepek sorunlarında doğal çözümler anlık iyileşme sağlasa da kepeğe neden olan asıl sorunlar, özellikle de cilt rahatsızlıklarının neden olduğu problemlerin çözülmesini sağlamayabilir. Bu nedenle tekrarlayan kepek sorunları için dermatologların önerdiği kepek şampuanı ve sabunları ile uygun bakım ürünleri tercih edilmelidir. Unutmayın ki en iyi kepek şampuanı cildinize uygun ve doktorunuzun önerdiği şampuandır.
Saçtaki Kepek Nasıl Önlenebilir?
Saçta kepeği önlemenin en iyi yolu iyi bir saçınız için en uygun bakım rutinini oluşturmaktır. Saçı düzenli olarak hafif bir şampuan ve saç kremi ile yıkamak, haftada bir derinlemesine temizleyen bir şampuan kullanmak ve kepek önleyici bir şampuan ve sabun kullanmak bu rutine dahil edilmelidir. Sert kimyasallar ve şekillendirici ürünler kullanmaktan kaçınmak da önemlidir.
Ek olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek kepekleri önlemek için alınacak doğal bir çözümdür. Bu, dengeli beslenmeyi, yeterli uykuyu almayı ve stresi yönetmeyi içerir. Düzenli egzersiz yapmak ayrıca stres seviyelerini azaltmaya ve saç derisini sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.
Saçtaki kepek problemlerini önlemek için aşağıdaki önerilere dikkat edilebilir:
●Saç derisinin nem oranını dengede tutmak için uygun şampuan ve saç kremleri bakım ürünleri uygulamak önemlidir.
●Saçları çok sık ya da çok az aralıkla yıkamamaya dikkat etmek.
●Sık yapılan boya gibi kimyasal işlemlerin saç derisini kurutarak kepeklenmeyi tetikleyebilir. Bu nedenle doğal boyalara yönelmek gerekir.
●Kepeklenmeyi tetikleyen bir sağlık sorunu varsa bunun için bir dermatolog ile görüşmek ve gerekli tedaviyi uygulamak gereklidir.
Kepeğe Karşı Etkili Şampuan ve Sabunun Saça Faydaları Nelerdir?
Kepeğe karşı etkili şampuanların en önemli işlevi saçın nem dengesini iyileştirmektir. Bunun yanında saça bazı faydalar da sağlar. Bu faydaları şöyle sıralayabiliriz:
●Özel bileşenleri sayesinde saç derisini ölü hücrelerden korur ve kepekten arındırır.
●Saçın kurumasını önleyerek var olan rahatsızlıkları giderirken sağlıklı bir saça sahip olmayı sağlar.
●İçeriğindeki salisilik asit, saç derisinde kepeklerin görünümünü azaltır ve saçın parlak görünümünü korur.
●Ketokonazol içeriğine sahip kepek şampuanı ise saç derisinin mantar oluşumunu azaltır ve kepeklenmeyi iyileştirir.
Kepeğe karşı etkili sabunların faydaları ise şöyledir:
●Saç diplerini besler ve nemlendirir.
●Saç ya da sakal diplerindeki kepeklenmeyi engeller.
●Mantar ya da sedef gibi hastalıklara karşı etkili olduğu ifade edilir.
●Saç diplerindeki egzama ve yaralara karşı etkilidir.
Kepek giderici şampuan ve sabunların herkes için uygun olduğu söylenemez. Gereksiz ya da uzun süreli kullanımda saç derisini tahriş edebilir ve saçın kurumasına yol açabilir. Bu nedenle, kepek giderici ürünleri kullanım öncesinde bir dermatolog ile görüşmek gereklidir.
Doktorların Önerdiği Kepek Şampuanı Özellikleri Nelerdir?
Doktorların önerdiği kepek şampuanı kişisel cilt sorunlarına hitap etmekle birlikte genellikle birçok kişide bulunan Malassezia mantarını da hedefler. Bu tür şampuanların bazı özellikleri aşağıdaki gibidir:
●Doktorların önerdiği kepek şampuanı içerik olarak ketokonazol, pirition çinko, selenyum sülfit ve salisilik asit gibi aktif bileşenler içerir.
●Saçta kepek oluşumunu azaltmaya kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.
●Saçın derisi için uygun bakımı sağlarken varsa saç derisi hastalıkları için uygun tedaviyi sağlar.
●Saç derisini tahriş eden mantar türü bakterilerin oluşumunu engeller.
●Cildin doğal dengesini korumaya yardımcıdır.
Doktorların önerdiği kepek şampuanları genellikle saç derisinde tahrişe yol açmayacak formülasyona sahiptir. Saçın derisi için uygun bakımı sağlarken varsa saç derisi hastalıkları için uygun tedaviyi sağlar. Bu nedenle dermatologların sizin için uyguladığı tedaviyi uygulamanız önemlidir.
Hemen her yaşta karşılaşılabilen kepek problemi basit görünse de önlem alınmadığında can sıkıcı olabilir. Özellikle alerjik reaksiyonlar ya da mantar gibi rahatsızlıkların sebep olduğu saç ve sakaldaki kepekler tedavi edilmelidir. Cildin nem dengesinin bozulması nedeniyle ortaya çıkan kepek sorunları ise doğal ürünler ve bitkisel çözümler ile engellenebilir.
Kepek hemen herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Bu sorunun çözümü kişiden kişiye farklılık gösterse de kullanılan bakım ürünlerinin içeriği ve doğallığı önemli bir rol oynamaktadır.
Siz de size ve cildinize iyi gelecek doğal formülasyonlu şampuan ürünleri inceleyebilir ve Agarta Bitkisel Kozmetik farkı ile hemen hemen sipariş verebilirsiniz.