Topuk Çatlağı Neden Olur? Topuk Çatlağı Nasıl Geçer?

Topuk Çatlağı Neden Olur? Topuk Çatlağı Nasıl Geçer?

Feb 28, 2025

Topuk çatlağı ayağın topuk kısmında derinin kuruması sonucu ortaya çıkan derin çatlaklardır. Cildin gerilmesiyle ortaya çıkar ağrılı ve rahatsız edici bir cilt problemidir. Bu çatlakların oluşma nedeni cildin nem kaybıdır. Kuru ve sertleşmiş deride derin çatlaklar oluşabilir.

Topuk Çatlağı Neden Olur?

Topuk çatlağı olmasının ilk nedeni cildin nemsiz kalmasıdır. Cilt kurur ve pul pul dökülmeye başlar. Cilt kurumaya başladığında önlem alınmaz ise soğuk hava, yetersiz nemlendirme, topuklarda kuruma ve çatlaklara yol açabilir.

Kronik atopik bir cilt yapısına sahip olanlarda kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık fazla görülür. Bu cilt tiplerinde topuk çatlağı daha fazla görülmektedir. Egzama ve sedef hastalığı da ayak ve topuklarda çatlak oluşumuna neden olabilir.

Vücudumuzun tüm ağırlığını taşıyan ağırlık ayaklarımızdadır. Fazla kilo, topuk bölgesine ek baskı yaparak cildin daha fazla gerilmesine neden olabilir. Bu nedenle aşırı kilo ve obezite topuklarda çatlak oluşma riskini artıran faktörlerdendir.

Ayakta fazla durmak ve fazla yürümek topuklardaki baskıyı artırması nedeniyle topuklarda çatlak oluşumuna neden olabilir.

Yüksek topuklu, dar veya rahat olmayan ayakkabılar, topukların daha fazla baskı altında kalmasına yol açarak topukda çatlaklara neden olabilir. Yaz aylarında sık kullanılan terlik ve sandaletler de ayağın dışarıya olan temasını artırması nedeniyle topukların kurumasına neden olur.

Diyabet ve tiroid hastalarında genellikle cilt kuruluğuna bağlı topuk çatlaması sık görülmektedir.

Vücutta yeterli su alımının olmaması, cilt kuruluğuna ve buna bağlı olarak topuk çatlaklarının oluşmasına yol açabilir.

Topu Çatlağı Nasıl Anlaşılır?

  •   İlk belirtiler genellikle topuklarda cildin kuruması ve sertleşmesidir. Bu, topukların pürüzlü ve kuru görünmesine yol açar.
  • Cildin gerilmesi ve kuruması sonucu, topuklarda küçük ya da derin çatlaklar oluşur. Bu çatlaklar genellikle topukların dış kenarlarında yer alır.
  • Çatlaklar derinleşirse, özellikle ayakta durduğunuzda veya yürürken ağrı hissedebilirsiniz. Topuk bölgesinde hassasiyet artabilir.
  • Çatlaklar derinleştikçe, cilt altındaki damarlar zarar görebilir ve bu da kanamaya neden olabilir.
  • Çatlaklar iltihaplanmaya yol açarsa, topuk bölgesinde kızarıklık ve hafif şişlik görülebilir.
  • Topuklardaki çatlaklar, kuruluk ve gerilme nedeniyle kaşıntıya neden olabilir.
  • Derinleşen çatlaklar bazen enfeksiyon riski taşıyabilir ve bu da kötü kokuya yol açabilir.

Topuk Çatlağı Nasıl Geçer?

Topuk çatlağını önlemenin ilk adımı cildi nemlendirmekten geçer. Üre (urea), shea butter, avokado yağı, çay ağacı yağı , panthenol ve e vitamini ile zenginleştirilmiş Agarta topuk çatlak bakım kremi cildi derinlemesine nemlendirir. İçeriğinde bulunan üre (urea), cildin su tutma kapasitesini artırarak derinlemesine nemlendirici bir etki gösterir. Bu, özellikle kuru ve çatlamış ciltler için faydalıdır. Cildin nem seviyesini dengeleyerek cildin yumuşamasına ve pürüzsüzleşmesine yardımcı olur. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olup, ciltteki kızarıklık ve iltihaplanmaları azaltabilir. Özellikle egzama, sedef hastalığı gibi cilt problemleri olan kişilere faydalı olabilir. Topuk çatlakları, nasır ve kuru ayaklar için oldukça etkili bir içeriktir.

Çay ağacı yağı, güçlü antibakteriyel, antiviral, antifungal (mantara karşı) ve anti-inflamatuar özelliklere sahip doğal bir yağdır. Bu nedenle ayak bakımı için çay ağacı yağı içeren topuk bakım kremi ciltteki kızarıklık, şişlik ve iltihaplanmayı azaltır.

Shea butter, kuru ve hassas ciltler için mükemmel bir nemlendirici ve besleyici kaynaktır. Cilt yüzeyindeki pürüzleri gidererek yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda ciltteki sertlik ve kuruluk gibi sorunları da azaltır.Cilt bariyerini güçlendirir ve dış etkenlere karşı koruma sağlar. Bu nedenle ayak ve topuk bakımında shea butter doğal ve etkili bir içeriktir.

Avokado yağı, zengin içerdiği oleik asit sayesinde cildi derinlemesine nemlendirir. Bu yağ, cildin su kaybını engelleyerek nem dengesini sağlar. E vitamini ve C vitamini açısından oldukça zengindir. Bu vitaminler, cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Cildin daha pürüzsüz, yumuşak ve elastik olmasına yardımcı olur. Cilde sağladığı pek çok faydası nedeniyle doğal cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

Panthenol, B5 vitamini (pantotenik asit)'nin provitamini olup, cilt bakımında nemlendirici, iyileştirici ve rahatlatıcı özelliği bulunmaktadır. Yavaş iyileşen ciltler veya hasar görmüş ciltlerde, yeni hücrelerin büyümesine ve eski hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Cilt ve ayaklarınızda yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etki yapar.

E vitamini, yara iyileşmesi açısından da önemli bir rol oynar. Ciltteki yaraların, kesiklerin ve sıyrıkların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Cilt bariyerini güçlendirerek dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirir. Cildin nem kaybını engelleyerek ayaklarınıza daha sağlıklı bir görünüm kazandırır.

Ayaklarınızı 15-20 dakika boyunca ılık suda bekletip cildin yumuşamasını sağlayın ardınan iyice kurulayarak uygun bir ayak törpüsü ile nazikçe temizleyin ardından agarta ayak bakım kremi kullanın. Bu işlemi gece yatmadan önceyapabilirsiniz. Topuklarınızı Agarta ayak bakım ve topuk çatlak kremi ile nemlendirin. Ürünü masaj yaparak sürün ve pamuklu çorap giyin. Bu, nemin ciltte daha uzun süre kalmasını sağlar.



Topuklarınızda çatlaklar oluştuğunda, düzenli bakım yapmak çok önemlidir. Her gün nemlendirici kullanmak, ayak bakımını ihmal etmemek çatlakların hızla iyileşmesine yardımcı olur.

Sıkı ve rahat olmayan ayakkabılar, topuklardaki baskıyı artırarak çatlakları daha da kötüleştirebilir. Rahat, yumuşak tabanlı ve ayak sağlığınıza uygun ayakkabılar tercih edin.

Ayakkabınızda topuk bölgesine baskıyı azaltmak için topuk pedleri veya nasır yastıkları kullanabilirsiniz. Bu ürünler, topukların üzerindeki baskıyı azaltarak iyileşme sürecine katkı sağlar.

Eğer topuk çatlaklarınız çok derinse, ağrı yapıyorsa veya enfeksiyon belirtisi gösteriyorsa (kızarıklık, şişlik, irin), bir dermatologa başvurmak önemlidir.