Oruçluyken Ağız Kokusu Neden Olur? Ramazan'da Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Oruçluyken Ağız Kokusu Neden Olur? Ramazan'da Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Feb 14, 2025

Ramazan ayı müslümanlar için çok özel ve önemli bir aydır. Hem dini hem de manevi anlamda büyük bir değere sahiptir. Gün boyunca yeme içme, kötü davranışlar, kötü sözler ve diğer haramlardan kaçınılır. Bu, hem fiziksel hem de ruhsal bir temizliktir ve insanları Allah’a daha yakınlaştırmayı amaçlar. Müslümanlar için çok değerli olan bu ay toplumda birlik, beraberlik ve yardımlaşmanın arttığı bir zaman dilimidir.

Uzun saatler yeme içme eyleminden uzak kalınır. Bu süreç içerisinde sosyal hayatımıza, iş hayatımıza devam etmemiz gerektiği için yaşanılan problemlerden bir tanesi oruçluyken ağız kokusu yaşanmasıdır.

Oruçluyken Ağız Kokusu Neden Olur?

1-Ağız Kuruluğu; Oruç tutarken ağız kokusu yaşanmasının ilk nedeni yeterli sıvı alımının olmamasıdır. Bu süreçte tükürük üretimi azaldığı için ağız kuruluğu yaşanır. Ağız kuruluğu ağız kokusunun oluşmasına neden olur.

2-Oruç tutarken uzun süren açlık esnasında vücut enerji sağlamak için yağları ve proteinleri kullanmaya başlar. Bu metabolik değişimler vücutta birikerek ağız kokusunun oluşmasına neden olur.

3-Diş eti iltihabı, çürük ve dolgu gibi ağız içi problemler sıvı alımı olmaması nedeniyle ağızda kötü kokuya neden olabilir.

4- Sahurda baharatlı gıdalar tüketmek, sarımsak soğan gibi aroması yüksek besinler almak gün içinde ağız kokusunu meydana getirebilir.

5-Sahurda sigara kullanımı ağız kokusuna neden olabilecek sebepler arasındadır.

Ramazanda Oruç Tutarken Ağız Kokusu Nasıl Önlenir?

Oruç tutarken ağız kokusunu önlemek için ve tükürük üretimini artırabileceğiniz önerilerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz.

İftar ve Sahurda Doğru ve Dengeli Beslenmek

Ağızda bakteri oluşumunu artıracak beslenme düzeni bu süreçte ağız kokusunun artmasına neden olacaktır.Bu nedenle iftarda ve sahursa şekerli ve asidik gıdalardan uzak durmak ağız kokusunu önlemenize yardımcı olur. Özellikle sahur vakti meyve ve sebze tüketimini artırmak, lifli besinleri tüketmek tükürük üretiminizi artırabilir. Buda ağız kuruluğu ve ağız kokusunun azalmasını sağlar.

Diş Temizliği

Ağız kokusunun oluşmasının en büyük etkenlerinden birisi de sahurda diş fırçalamamaktır.Dengeli bi sahur öğününden sonra aızda bakteri oluşumunu önlemek için mutlaka diş ve dilinizi fırçalamasınız. Diş fırçaladıktan sonra ağız kuruluğu neden olur? Bazı insanlar diş fırçaladıktan nra aha fazla ağız kuruluğu yaşamaktan şikayet eder.Bunun için diş macunlarınızı gözden geçirmeniz gerekir.

Bazı diş macunları, içerdikleri kimyasallar nedeniyle ağızda kuruluğa yol açabilir. Özellikle sodyum lauril sülfat (SLS) gibi maddeler, ağızdaki tükürük üretimini geçici olarak engelleyebilir ve ağızda kuruluk hissi yaratabilir. Bu madde, diş macununun köpürmesini sağlarken bazı kişilerde ağız kuruluğuna neden olabilir.

Alkol içeren ağız gargaraları veya diş macunları gibi bazı ağız hijyen ürünleri, tükürük bezlerinin geçici olarak kurumasına yol açabilir. Özellikle alkol içeren gargaralar, ağızda kuruluk hissini artırabilir.

Diş fırçalarken, özellikle sert bir fırça kullanıyorsanız veya fazla baskı uyguluyorsanız, ağız içindeki dokular tahriş olabilir. Bu da ağızda kuruluk hissine yol açabilir.

Oruç Tutarken Kullanabileceğiniz Diş Macunu ve Gargara Önerileri

Oruç tutarken ağız kuruluğunu önlemek için Agarta doğal diş macunlarını kullanabilirsiniz. Agata doğal SLS içermeyen diş macunları kullanmak, ağız kuruluğunuzu hafifletebilir.

Florür, diş çürümelerini önlemek için etkili bir bileşiktir, ancak aşırı miktarda florür almak ağızda kuruluğa neden olabilir. Florürün aşırı kullanımı, tükürük bezlerini uyararak kuruluk hissine yol açabilir. Bu durum, genellikle florür seviyesinin fazla olduğu diş macunlarını kullanan kişilerde görülür. Bu yüzden, florür içermeyen doğal diş macunu kullanabilirsiniz.

Triklosan, bazı diş macunlarında antibakteriyel ajan olarak kullanılır. Ancak bazı çalışmalar, triklosanın tükürük üretimini etkileyebileceğini ve ağız kuruluğuna yol açabileceğini göstermiştir. Ağızda bulunan bakteri seviyelerini azaltmak amacıyla kullanılan triklosan, ağız kuruluğu şikayetlerini artırabilir.

Bazı diş macunlarında koruyucu maddeler bulunur. Bu maddeler, ağızda kuruluk yaratabilecek kimyasal reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, parfüm veya aroma verici maddeler, ağız içinde tahrişe ve kuruluğa yol açabilir. Bu tür kimyasalların da ağız sağlığını olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Agarta doğal diş macunları nazik formüllerle tasarlanmış ve doğal içeriklere sahiptir. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutarken ağız sağlığınızı korumak için iyi bir alternatif olabilir.


Su Tüketimi

İftar ve sahur arası saatlerde su içmek, ağız kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur. Sahurda bol su içmek, oruç süresince ağız kuruluğunun etkilerini hafiflemesine yardımcı olur.İftar ve sahur arasında su haricinde, suyu arındırıcı etkisi olan bitki çayları gibi sıvılar da tüketebilirsiniz. Ancak aşırı kafeinli içeceklerden (çay, kahve) kaçının çünkü bunlar vücudu daha fazla susuz bırakabilir.

Gıdaları Yavaş Yemeye Özen Gösterin

İftarda yemekleri hızlı bir şekilde yemek, mideyi ve sindirim sistemini zorlayabilir. Yavaş yemek yemek, sindirimin düzenli olmasına yardımcı olur ve ağızda fazla bakterinin birikmesini engeller.

Ağız Gargarası Kullanın

İftar sonrası ağız gargarası kullanmak, ferah bir nefes sağlamak için etkilidir. Ancak alkol içermeyen Agarta gargara (ağız bakım suyu) tercih etmek, ağız kuruluğunu artırmamak için daha faydalıdır.



Ağız kokusunu engellemek için bu önlemleri alarak oruç tutarken rahat edebilir ve çevrenize rahatsızlık vermemiş olursunuz.